TDAH a casa: com ens comuniquem?

La criança d’un fill mai no és fàcil, i si aquest presenta TDAH, pot resulta encara més complicada. Per això, és important que hi hagi un treball familiar constant. Aquest treball s’ha d’iniciar l’abans possible, ha de ser concensuat pels pares i aplicat de la mateixa manera.
Algunes pautes que poden seguir són:

– Ser Assertiu: saber expressar els propis sentiments sense ofendre a ningú, parlar de manera relaxada i educada, saber posar límits i acceptar els errors. No sentir-se superior ni inferior a l’interlocutor, valorar-lo, parlar de manera respectuosa i controlar les emocions.
D’aquesta manera, tant l’emisor com el receptor creen una comunicació de sinceritat i confiança. Així, els pares, alhora d’exposar les seves idees, han de fer-ho amb claredat i defensant els seus criteris però tenint en compte al seu fill, repectant-lo i mostrant interès en allò que defensa.
Comunicant-nos així, aconseguirem que millori la seva autoestima, sentint-se valorat, i a més, l’estarem ensenyant a prendre decisions de manera autònoma i independent.

– Normes i Límits: és essencial que els pares prenguin conjuntament les normes que s’aplicaran a casa. Aquestes, a més, han de ser lògiques i coherents; i exposar-les al fill en un ambient tranquil i relaxat.
Aquest apartat és summament important, perquè ajuda al nen a saber què s’espera d’ell en cada moment i les conseqüències dels seus actes. Per aquest motiu, és important explicar el motiu de cada norma i les conseqüències del seu incumpliment.
A l’hora de donar instruccions, aquestes s’hauran de dir posicionant-nos al mateix nivell físic, mantenint el contacte ocular, i expressant-la de manera clara, concreta, concisa i positiva. Seria convenient, un cop realizada la norma, reforçar-la positivament.
El reforç positiu pot ser, des d’una felicitació, una mostra d’alegria i confiança, una abraçada o aconseguir allò que ha demanat (jugar una estona amb l’ordinador).

Leave a reply