¿Què és la Disfonia infantil?

La disfonia és un trastorn de la veu que afecta a nens de diferents edats. Es caracteritza per canvis en la qualitat vocal, com ara la ronquera, la aspror o la dificultat per projectar la veu. Aquest problema pot tenir un impacte significatiu en la vida diària dels nens, especialment en la seva comunicació i desenvolupament social. En aquest article, explorarem les causes de la disfonia en nens i les opcions de tractament disponibles. Molts cops les alteracions de la veu en els nens i nenes tenen una causa orgànica, motiu pel qual gairebé sempre serà necessari que l’otorrinolaringòleg valori l’infant per establir les causes d’aquestes alteracions i indicar quin serà el tractament més adient.

Causes de la disfonia en nens:

  1. Ús excessiu o abús vocal: L’ús excessiu de la veu, com ara parlar o cridar en excés, pot portar a una disfònia en els nens. L’abús vocal constant pot danyar les cordes vocals i afectar la qualitat vocal.
  2. Infeccions respiratòries: Les infeccions respiratòries, com ara la laringitis o la faringitis, són comunes en els nens i poden causar inflamació en les cordes vocals, la qual cosa resulta en disfònia temporal.
  3. Nòduls o pòlips vocals: L’abús vocal crònic pot ocasionar la formació de nòduls o pòlips en les cordes vocals dels nens. Aquestes lesions poden interferir amb la vibració adequada de les cordes vocals i provocar disfònia.
  4. Reflux gastroesofàgic: El reflux àcid de l’estómac cap a l’esòfag també pot afectar les cordes vocals, causant irritació i disfònia en els nens.

Opcions de tractament per a les alteracions de la veu en nens:

  1. Logopèdia o Teràpia vocal: La teràpia vocal és el enfocament més comú utilitzat per tractar la disfonia en infants. Els logopedes especialitzats treballen amb els nens i nenes per a corregir mals hàbits vocals i ensenyar-los tècniques adequades de respiració i producció vocal. Això ajuda a restablir una veu saludable i millorar la qualitat vocal.
  2. Medicació: En alguns casos de disfonia causada per infeccions respiratòries o reflux gastroesofàgic, els otorrinolaringolegs  poden prescriure medicaments per tractar l’afectació orgànica i alleujar els símptomes de l’afectació vocal.
  3. Descans vocal: En situacions en què l’abús vocal és la causa principal de la disfonia, es recomana als nens i nenes descansar la veu durant un període de temps determinat. Evitar parlar en excés, cridar o xiuxiuejar ajuda a que les cordes vocals es recuperin i cicatritzin.
  4. Cirurgia: En casos greus de nòduls o pòlips vocals que no responen a altres tractaments, es pot considerar l’opció de la cirurgia. Un especialista avaluarà la situació i determinarà si és necessària la intervenció quirúrgica.

La disfonia en nens pot ser un desafiament tant per als petits com per a les seves famílies. No obstant això, amb el tractament adequat, la majoria dels casos de disfonia es poden abordar amb èxit, millorant la qualitat vocal dels nens i la seva capacitat de comunicació. És important buscar ajuda professional per identificar les causes i implementar un pla de tractament adequat per a cada cas específic.

Si el vostre fill presenta disfonia poseu-vos en contacte amb nosaltres per a realitzar una primera visita d’avaluació i veure quin pot resultar el tractament més adient a les seves necessitats.

Les nostres logopedes

A continuació podreu trobar les logopedes del nostre equip:

logopeda sabadell

RAQUEL GARCIA

Logopeda

Carla-Leon-blackwhite

CARLA LEÓN

Logopeda

logopeda sabadell

LIDIA CAMPOS

Logopeda