Rehabilitació neuropsicològica
L’objectiu de la rehabilitació després d’un ictus és reduir les alteracions neurològiques en la major mesura possible per tal d’aconseguir la màxima autonomía, reintegració familiar i sociolaboral. Aquesta s’ha de començar de manera precoç i mantenir-se durant varies fases de l’atenció sociosanitaria.
Durant la rehabilitació sobretot hem de tenir en compte les tècniques de restauració, la modificació de l’entorn i les estratègies de compensació. Aquests es van combinan en funció del procés terapèutic del pacient, no obstant tenen un objectiu en comú: incrementar l’autonomía de l’individu i la seva qualitat de vida.
Per una banda, les tècniques de restauració intenten millorar les diferents alteracions cognitives realitzant una actuació directa sobre aquestes, intentant millorar la funció deteriorada. Aquesta técnica parteix de l’estimulació i millora de les funcions cognitives alterades a través de l’exercici i la práctica repetida a través de tasques analògiques o digitals.
Per altra banda, la modificació de l’entorn s’ha de posar en marxa quan les alteracions cognitives limiten de manera significativa la relació de la persona amb les exigències de l’entorn. L’objectiu d’aquesta modificació és incrementar en mesura del possible l’autonomia personal, així com conseqüentment aumentar la capacitat funcional. Dintre d’aquest modificació ens referim a l’entorn físic i social, com per exemple: ordenar la roba als armaris, mantenir l’ordre en els espais quotidians, tenir un sistema adequat de pagament de factures, utilitzar estratègies de record per activitats concretes, elaborar receptes, etc.
Per últim, les estratègies compensatòries es basen en ensenyar i/o entrenar a la persona per utilitzar estratègies alternatives que li permetin portar a terme les diferents activitats de la vida diaria, evitant d’aquesta manera les dificultats que sorgeixen dels dèficits cognitius. L’objectiu és potenciar l’ús de menanismes alternatius o de les capacitats preservades, trobant mitjans diferents als utilitzats previament a la lesió. Dintre d’aquestes estratègies, podem trobar: llistes, horaris per organitzar el temps, utilitzar agendes per planificar i no oblidar tasques diaries,…