Cal·ligrafia: com treballar-la i millorar-la

La cal•ligrafia té molt a veure, entre d’altres aspectes, amb la motricitat fina. És per això, que des de ben petits és important estimular-la i desenvolupar-la.

A continuació, tindreu diferents activitats que podreu utilitzar per desenvolupar aquesta motricitat, tant en petits com en grans:

– Agafar fulls de DIN-4 i estripar-los fent tires utilitzant els dits índex i polze de les dues mans. Si utilitzeu fulls de colors, podeu utilitzar el resultat per fer diferents manualitats o

tiras paper

– Fer boletes amb les tires, utilitzant el dit índex i polze. Amb les boletes resultants, també es poden utilitzar per fer manualitats. Podem emprar també, paper de seda, Pinotxo, etc.

boles paper

– Plastilina: modelar-la, fer figures, boletes de diferents mides, etc.

plastilina

– Tallar amb tisores: ja sigui resseguint línies o realitzant un dibuix creatiu.

– El punxó: utilitzar-lo resseguint un dibuix.

Amb la plastilina, les tisores i el punxó, a més, treballarem la força i la precisió dels dits i les mans.

Per els nens i nenes més grans, a més de poder realitzar algunes de les activitats anteriors també poden treballar la cal•ligrafia a través d’aquests jocs:

– Laberints: oferint primer laberints amb camins amples i progressivament estretint els camins. La consigna a donar podria ser: “Vés del punt d’entrada fins el punt de sortida, sense aixecar el llapis, ni donar voltes amb el full i sobretot sense tocar les parets”. El fet de donar aquesta consigna és per a què realitzi el traç a poc a poc, sent conscient d’ell i amb precisió.

laberint ample

laberint estret

– Camins: resseguir camins que porten un objecte a un altre. Podem començar amb un traç senzill i anar-lo complicant progressivament.

camins

Amb aquestes activitats, com hem pogut llegir, no només treballem la motricitat fina, sinó també la força i la precisió, tant necessàries per a realitzar una bona cal•ligrafia. A més, són activitats divertides que solen agradar tant a petits com a grans.

Leave a reply